Preskoči na glavni sadržaj

𝐎𝐦𝐨𝐭𝐢 𝐨𝐝 𝐩č𝐞𝐥𝐢𝐧𝐣𝐞𝐠 𝐯𝐨𝐬𝐤𝐚 𝐤𝐫𝐨𝐳 𝐩𝐨𝐯𝐢𝐣𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐚𝐬𝐭𝐨𝐣𝐚𝐤𝐚: 𝐨𝐝 𝐭𝐞𝐤𝐮ć𝐞𝐠 𝐳𝐥𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐨 𝐨𝐬𝐦𝐢𝐣𝐞𝐡𝐚 𝐛𝐨𝐫𝐨𝐯𝐚






𝐏č𝐞𝐥𝐢𝐧𝐣𝐢 𝐯𝐨𝐬𝐚𝐤 ima jako široku primjenu od najstarijih civilizacija do danas: zbog svojih prirodnih, zaštitnih svojstava nalazimo ga i na egipatskim mumijama. Rimljani su koristili voštane pločice za pisanje; otud izraz 𝘵𝘢𝘣𝘶𝘭𝘢 𝘳𝘢𝘴𝘢 - neispisana, prazna, izglađena voštana pločica. Ovaj vosak je kemijski jedinstven i nemoguće ga je proizvesti, a najširu primjenu nekad je imao u izradi svijeća jer one čiste zrak i pomažu kod alergija.

𝐁𝐨𝐫𝐨𝐯𝐚 𝐬𝐦𝐨𝐥𝐚 je pored svakodnevne medicinske imala kod nas i onu praktičnu funkciju u  premazivanju brodova. Od smole četinjača, posebice crnog bora, imamo smolu, paklinu, to jest Paklenicu, Paklinu i Paklinske otoke. Koristila se i za luč i vidanje rana. U Hrvatskoj su od smolarenja ostala samo imena - borovu smo smolu nekad eksploatirali od Brača, Hvara ili Korčule sve do Đurđevačkih pesaka - danas moramo po smolu na zapad Europe gdje se ona crpi na neki novi, ekološkiji način.

 𝐉𝐨𝐣𝐨𝐛𝐢𝐧𝐨 𝐮𝐥𝐣𝐞 dolazi nam iz jedne duge priče i s nekog drugog kontinenta: u Americi su Indijanci koristili ovo ulje po pustinjama (gdje stablo raste) za dezinfekciju rana te kao zaštitu od sunca i hidratiziraciju kože. Tepamo joj da je tekuće zlato. 

☀️ Za borovu smolu bi mogli reći da je osmijeh borova, osim u ljetnim mjesecima kada se cijedi sa stabala i pada po autima, odjeći, kosi, koži... :)

Razni materijali poput papira, tkanine i platna u prošlosti su premazivani voskom da bi odbijali vodu ili vlagu. Etnolozi bi zasigurno našli brdo pučkih primjera ovih praksi od srednjeg vijeka do dvadesetog stoljeća. Primjerice Colum McCann u svojem romanu Transantlantik opisuje kako su prva dva pilota koja su preletili Atlantik koristili voštani papir za zamatanje sendviča dok je, u istom romanu, američki pisac, bivši rob Frederick Douglass, na svojoj prosvjetiteljskoj turneji po Irskoj, pisaći pribor zamatao u voštano platno. 

Vosak je u tradicionalnom obrtništvu svakako vezan uz medičarsko-licitarske i svjećarske obrte, a u Dalmaciji se i gradski kvartovi zovu po njemu - ceraria bi bila radionica za izradu svijeća, ili po zadarski Voštarnica.
Pčelinji vosak posvuda je ostavio ljepljivi trag kroz ljudsku povijest i naprosto je grijeh mijenjati ga parafinom a jednako je tako loša civilizacijska praksa hranu zamatati u plastičnu foliju.

🐝 Omoti od voska ili u originalu 𝘉𝘦𝘦𝘴𝘸𝘢𝘹 𝘞𝘳𝘢𝘱𝘴 ideja je Amerikanke 𝐓𝐨𝐧𝐢 𝐃𝐞𝐬𝐫𝐨𝐬𝐢𝐞𝐫𝐬 koja je prije petnaestak godina samo spojila stara znanja i drevne prakse u jedan moderan i estetski privlačan proizvod. Hrana se oduvijek skladištila u tamnim i mračnim prostorijama, potom u frižiderima i škrinjama. Ali od izuma plastične folije u dvadesetom stoljeću za svježinu namirnica bilo je potrebno nešto kvalitetnije i manje štetno po okoliš: omoti od pčelinjeg voska. 𝐓𝐞𝐤𝐬𝐭𝐢𝐥𝐧𝐚 𝐤𝐫𝐩𝐢𝐜𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚𝐳𝐚𝐧𝐚 𝐬𝐦𝐣𝐞𝐬𝐨𝐦 𝐩č𝐞𝐥𝐢𝐧𝐣𝐞𝐠 𝐯𝐨𝐬𝐤𝐚, 𝐛𝐨𝐫𝐨𝐯𝐞 𝐬𝐦𝐨𝐥𝐞 𝐢 𝐮𝐥𝐣𝐚 𝐣𝐨𝐣𝐨𝐛𝐞. To jest proizvod koji štiti namirnice od vlage i ima antibakterijska svojstva. Njegova funkcija prvenstveno je štedljivost: čuvanjem hrane u omotima, stvaramo manje otpada od hrane. Zatim je tu i ekološka komponenta jer radi se o prirodnim sastojcima; bitna je njihova kvaliteta, kao i podizanje svijesti o zaštiti pčela, hrani koju ne bi smjeli bacati, općenito dobrim zelenim praksama, pa i poticanju rukotvoraca koji izrađuju ovakve i slične proizvode.

*Ilustracija: freska naziva Sappho iz Pompeja na kojoj djevojka u ruci drži voštane pločice.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Bee Omot: Proizvodi i narudžbe

Bee Omot  je zadarski obiteljski obrt koji se bavi izradom ekoloških proizvoda.  Svi proizvodi su rađeni ručno od prirodnih materijala: pamučne tkanine , pčelinjeg voska , borove smole, kokosovog i jojobina ulja .     PROIZVODI       Standardni paket (3 omota): 14 € Za čuvanje svježine namirnicama: voću, povrću, siru, kruhu;  kao i za prekrivanje čaša, tanjura i zdjela s ostacima hrane. Veličine omota 15x15, 20x20, 25x 25 cm.     Paket omota za sendvič i sir: 19.50 € Dva omota dimenzija 33x33 cm za omatanje sendviča ili čuvanje sira.                                            Veliki omot: 15,50 €  Za čuvanje svježine kruha, korjenastog povrća ili prekrivanje većih zdjela.  Veličina: 40x45 cm.       Outdoor paket: 25 € Dizajniran za izlete i planinaren...

Napravite sami omote od pčelinjeg voska

  Nedavno je na Instagramu jedna naša influenserica objavila kratki video o tome kako napraviti, kako je rekla, pamučne krpe od voska. I izrezala je, baš kako treba, tkaninu, zatim naribala vosak, otopila ga u posudi s dvostrukim dnom te ga ne baš ravnomjerno nanijela kistom na pamučnu krpu, da bi ju zatim zalijepila na teglu i ponadala se da će i svi drugi probati to napraviti. Sve legitimno, samo ćemo dodati par sitnica. Prva stvar, na kojoj joj beskrajno zavidimo 😊 to je što joj video ima sto četrdeset jednu tisuću pregleda, preko dvije tisuće lajkova i pedeset i osam komentara u kojima na upit tko to kod nas radi, bilo je šarenih odgovora: od spomena nekih proizvođača koji su prestali s proizvodnjom sve do prodaje u Dm-u (strane!) ili nekih što omote rade usput, a nas nitko nije ni spomenuo, niti znaju da postojimo. Što je, dakako, više naš problem, nego li njihov propust. Druga stvar je kvaliteta takve „pamučne krpe od voska“. Ne, nije to tako loše i čuvati će donekle...

Što su omoti od pčelinjeg voska?

Radi se o tekstilnom proizvodu, to jest pamučnim krpicama koje su impregnirane kombinacijom pčelinjeg voska , borove smole i ulja jojobe . Svrha im je zadržati svježinu hrane , bilo da direktno omotamo sireve, voće, povrće ili sendviče, bilo kad ostatke hrane u zdjelama prekrijemo omotom. Sama svojstva voska, smole i ulja štite hranu od mikroba i dok je cijeli omot nepromočiv , on ujedno i diše, tako da se u omotima ne nakuplja vlaga.  Funkcionalno su ljepljivi i dovoljno savitljivi da ih toplinom dlanova jednostavno malo ugrijemo da lakše slijede oblik hrane. Omoti su i ekološka i kvalitetna zamjena za aluminijsku i plastičnu foliju  u kuhinji, te su ustvari jedan sasvim novi proizvod koji u sebi sadržava i tradicijska i moderna znanja u čuvanju hrane Ne koristimo ih za omatanje svježeg mesa i ribe, a kako se vosak topi na šezdeset stupnjeva omote čuvamo podalje od izvora topline.  Peremo ih u hladnoj vodi s malo sapunice. Omote od pčelinjeg voska koristimo minimalno ...