Nedavno je na Instagramu jedna naša influenserica objavila kratki
video o tome kako napraviti, kako je rekla, pamučne krpe od voska. I izrezala
je, baš kako treba, tkaninu, zatim naribala vosak, otopila ga u posudi s
dvostrukim dnom te ga ne baš ravnomjerno nanijela kistom na pamučnu krpu, da bi
ju zatim zalijepila na teglu i ponadala se da će i svi drugi probati to
napraviti. Sve legitimno, samo ćemo dodati par sitnica.
Prva stvar, na kojoj joj beskrajno zavidimo 😊
to je što joj video ima sto četrdeset jednu tisuću pregleda, preko dvije tisuće
lajkova i pedeset i osam komentara u kojima na upit tko to kod nas radi, bilo
je šarenih odgovora: od spomena nekih proizvođača koji su prestali s proizvodnjom
sve do prodaje u Dm-u (strane!) ili nekih što omote rade usput, a nas nitko nije
ni spomenuo, niti znaju da postojimo. Što je, dakako, više naš problem, nego li
njihov propust.
Druga stvar je kvaliteta takve „pamučne krpe od voska“. Ne,
nije to tako loše i čuvati će donekle svježinu hrane, ali znatno kraće i daleko
slabije nego li kvalitetni omoti od pčelinjeg voska. Naime, pamučna tkanina premazana
samo s voskom previše je kruta i sloj voska brzo puca pri upotrebi prilikom savijanja.
Onda se u pukotine uvlači voda prilikom pranja i takav proizvod brzo izgubi funkciju.
Bez borove smole takav omot je manje ljepljiv, slabije podnosi visoke
temperature, a bez ulja jojobe krut je i sklon pucanju.
A prave omote od pčelinjeg voska ćete napraviti, ako ih već
ne želite kupiti kod nas, na ovaj način: osigurajte si najprije pamučnu tkaninu
(to mogu biti neki kućni restlovi ali, što se nas tiče, mi upotrebljavamo pamučnu
tkaninu s OEKO-TEX certifikatom koji nam jamči da boje u tom tekstilu nisu
toksične). Zatim krenite u potragu za kvalitetnim pčelinjim voskom pazeći da nema
primjesa parafina u sebi. Treći sastojak borova smola koju nećete skupljati s
borova jer je treba destilirati, a to u Hrvatskoj nitko ne radi, pa ćete je
morati naručivati izvana. I zadnje je jojobino ulje, koje ne zovu bez veze
tekuće zlato jer je skupo kao vrag.
Ne bi vas obeshrabriti, ali nama su trebali mjeseci rada dok
smo našli pravilne omjere i načine kako ih zajedno rastopiti i nanijeti na
pamučnu tkaninu. Upotrebljavali smo peglu, pećnicu i razne stolne električne roštilje.
Onda oni mjeseci polako pređu u godine i danas znamo što proizvodimo, koliko je
to dobro, ali sve što još znamo je da i dalje pojma nemamo o marketingu 😉
Eto, ako krenete sami u izradu omota od pčelinjeg voska, a
ne nekih, „poigrat-ću-se-s–krpicama-pet-minuta-u-kuhinji-pa-što-ispadne“ želimo vam svu sreću ovoga svijeta jer dobro
znamo što vas očekuje…
Primjedbe
Objavi komentar