Preskoči na glavni sadržaj

Napravite sami omote od pčelinjeg voska


 




Nedavno je na Instagramu jedna naša influenserica objavila kratki video o tome kako napraviti, kako je rekla, pamučne krpe od voska. I izrezala je, baš kako treba, tkaninu, zatim naribala vosak, otopila ga u posudi s dvostrukim dnom te ga ne baš ravnomjerno nanijela kistom na pamučnu krpu, da bi ju zatim zalijepila na teglu i ponadala se da će i svi drugi probati to napraviti. Sve legitimno, samo ćemo dodati par sitnica.

Prva stvar, na kojoj joj beskrajno zavidimo 😊 to je što joj video ima sto četrdeset jednu tisuću pregleda, preko dvije tisuće lajkova i pedeset i osam komentara u kojima na upit tko to kod nas radi, bilo je šarenih odgovora: od spomena nekih proizvođača koji su prestali s proizvodnjom sve do prodaje u Dm-u (strane!) ili nekih što omote rade usput, a nas nitko nije ni spomenuo, niti znaju da postojimo. Što je, dakako, više naš problem, nego li njihov propust.

Druga stvar je kvaliteta takve „pamučne krpe od voska“. Ne, nije to tako loše i čuvati će donekle svježinu hrane, ali znatno kraće i daleko slabije nego li kvalitetni omoti od pčelinjeg voska. Naime, pamučna tkanina premazana samo s voskom previše je kruta i sloj voska brzo puca pri upotrebi prilikom savijanja. Onda se u pukotine uvlači voda prilikom pranja i takav proizvod brzo izgubi funkciju. Bez borove smole takav omot je manje ljepljiv, slabije podnosi visoke temperature, a bez ulja jojobe krut je i sklon pucanju.

A prave omote od pčelinjeg voska ćete napraviti, ako ih već ne želite kupiti kod nas, na ovaj način: osigurajte si najprije pamučnu tkaninu (to mogu biti neki kućni restlovi ali, što se nas tiče, mi upotrebljavamo pamučnu tkaninu s OEKO-TEX certifikatom koji nam jamči da boje u tom tekstilu nisu toksične). Zatim krenite u potragu za kvalitetnim pčelinjim voskom pazeći da nema primjesa parafina u sebi. Treći sastojak borova smola koju nećete skupljati s borova jer je treba destilirati, a to u Hrvatskoj nitko ne radi, pa ćete je morati naručivati izvana. I zadnje je jojobino ulje, koje ne zovu bez veze tekuće zlato jer je skupo kao vrag.

Ne bi vas obeshrabriti, ali nama su trebali mjeseci rada dok smo našli pravilne omjere i načine kako ih zajedno rastopiti i nanijeti na pamučnu tkaninu. Upotrebljavali smo peglu, pećnicu i razne stolne električne roštilje. Onda oni mjeseci polako pređu u godine i danas znamo što proizvodimo, koliko je to dobro, ali sve što još znamo je da i dalje pojma nemamo o marketingu 😉

Eto, ako krenete sami u izradu omota od pčelinjeg voska, a ne nekih, „poigrat-ću-se-s–krpicama-pet-minuta-u-kuhinji-pa-što-ispadne“  želimo vam svu sreću ovoga svijeta jer dobro znamo što vas očekuje…

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Bee Omot: Proizvodi i narudžbe

Bee Omot  je zadarski obiteljski obrt koji se bavi izradom ekoloških proizvoda.  Svi proizvodi su rađeni ručno od prirodnih materijala: pamučne tkanine , pčelinjeg voska , borove smole, kokosovog i jojobina ulja .     PROIZVODI       Standardni paket (3 omota): 14 € Za čuvanje svježine namirnicama: voću, povrću, siru, kruhu;  kao i za prekrivanje čaša, tanjura i zdjela s ostacima hrane. Veličine omota 15x15, 20x20, 25x 25 cm.     Paket omota za sendvič i sir: 19.50 € Dva omota dimenzija 33x33 cm za omatanje sendviča ili čuvanje sira.                                            Veliki omot: 15,50 €  Za čuvanje svježine kruha, korjenastog povrća ili prekrivanje većih zdjela.  Veličina: 40x45 cm.       Outdoor paket: 25 € Dizajniran za izlete i planinaren...

Što su omoti od pčelinjeg voska?

Radi se o tekstilnom proizvodu, to jest pamučnim krpicama koje su impregnirane kombinacijom pčelinjeg voska , borove smole i ulja jojobe . Svrha im je zadržati svježinu hrane , bilo da direktno omotamo sireve, voće, povrće ili sendviče, bilo kad ostatke hrane u zdjelama prekrijemo omotom. Sama svojstva voska, smole i ulja štite hranu od mikroba i dok je cijeli omot nepromočiv , on ujedno i diše, tako da se u omotima ne nakuplja vlaga.  Funkcionalno su ljepljivi i dovoljno savitljivi da ih toplinom dlanova jednostavno malo ugrijemo da lakše slijede oblik hrane. Omoti su i ekološka i kvalitetna zamjena za aluminijsku i plastičnu foliju  u kuhinji, te su ustvari jedan sasvim novi proizvod koji u sebi sadržava i tradicijska i moderna znanja u čuvanju hrane Ne koristimo ih za omatanje svježeg mesa i ribe, a kako se vosak topi na šezdeset stupnjeva omote čuvamo podalje od izvora topline.  Peremo ih u hladnoj vodi s malo sapunice. Omote od pčelinjeg voska koristimo minimalno ...