🐝 Sastav: tekstil koji koristimo u izradi omota od pčelinjeg voska ima oeko tex standard i može dolaziti u dodir s namirnicama. Koristimo kvalitetno (i relativno skupo) ulje jojobe, a ne kokosovo ili neko drugo, što bi nam u konačnici i donijelo nešto veći profit, ali ne i zadovoljstvo. Borovu smolu smo najprije nabavljali u Americi i s nekim vrstama smo bili jako zadovoljni, ali se uglavnom radilo o robi široke potrošnje. I bez obzira na sve borove našeg Jadrana i dugu tradiciju smolarenja, kod nas se smola više ne proizvodi pa smo sreću pronašli u Francuskoj: u novim metodama održivog bio smolarenja. A najbitniji sastojak našeg ručnog rada je i najdelikatniji jer pčelinji vosak (kao i med) često se patvori, to jest dodaje mu se jeftiniji parafin, a naši mirisni žuti izvori idu od Like sve do Zagorja iz kojeg nam je stigao novi vosak koji uskoro namjeravamo isprobati.
🐝 Količina: omoti od nekih stranih proizvođača koji su nam dospjeli u ruke jako su tanki i doslovno podsjećaju na nešto što bi se, s obzirom na debljinu, prije moglo nazvati voštanim papirom nego li omotima od pčelinjeg voska. Bit našeg proizvoda je kvaliteta, kao i neko obrtničko umijeće, pa se tako trudimo "podebljati" pojedini omot onoliko koliko je to moguće. Svaki tekstil (pamučna krpica) nije isti (s obzirom da imamo više dezena) i ne upija jednako tu vruću smjesu voska, smole i ulja jojobe. Neki su izvedbeno baš podatni pa tako na trećinu težine tekstila uspijemo dodati dvije trećine smjese u omot, dok neki ne upijaju toliko jer im se na većim količinama smjesa neravnomjerno razlijeva te u konačnici omot ne izgleda tako lijepo. Mada, u ovom slučaju vrijedi ona kako je ovaj ručno rađeni omot sa pokojom žutom neravninom puno bolji nego li onaj tanji, industrijski, na stroju ispeglani, jer je bit cijele priče da ćete naše omote duže koristiti upravo zato što nismo štedjeli na sirovinama.
🐝 Upotreba: omoti od voska često dolaze u paketu sa ekološkim zerowaste pričama u kojima se spominje održivost, briga za okoliš ili zamjena plastične i aluminijske ambalaže u kućanstvima. Kao i promjene navika u nekom boljem, zelenijem smjeru, i sve to ima itekakvu podlogu kad pogledamo proizvod koji stvaramo. Ali ipak mislimo da je najbitnija komponenta ovog proizvoda to što je omot rješenje jednog svakodnevnog problema s kojim se susrećemo - prekomjernog bacanja hrane! Nevjerojatne su količine otpada od hrane i novac kad to sagledamo u nekoj dužoj vremenskoj perspektivi. Zato i korištenje omota koji namirnicama čuvaju svježinu, uz antimikrobno djelovanje zbog prirodnih svojstava voska i smole, postaju rješenje tog problema. Bacamo manje hrane, gubimo manje energije, to jest novca iz našeg džepa i dugoročno štedimo. Uvodeći jednu novu praksu u našu kuhinju koja je bazirana na starim znanjima iz prirode, ponajprije pomažemo sebi, a posredno i okolišu na jedan odgovoran i human način.
🐝 Omot se ponaša kao druga kora siru, nova ljuska prerezanom luku ili ozonski omotač zdjeli u kojoj su ostaci nekog obroka koje želimo sačuvati. Sve to možete namirisati kad ga primite u ruke jer se vosak i smola osjete pod prstima i u dahu, jedino što se ne čuje tisuće su pčela koje zuje u svakom omotu.
🐝 Bee Omotu možete prigovoriti na "visoku" cijenu. Prije koji dan najmlađe nas je dijete ispitivalo po koliko što prodajemo prije nego li smo svi skupa (i omoti i djeca) otišli na jedan sajam. I kad smo mu sve objasnili, koliko što nas je koštalo od sirovina, struje, poreza itd., i koja je cijena konačne priče, on je dodao kako nismo spomenuli vrijeme koje smo utrošili radeći ih. Malo nas je s time zatekao. Da, vrijeme koje je uloženo da bi se naučilo raditi nešto na visokom nivou i vrijeme koji svaki omot zahtijeva, nigdje nije deklarirano. Omoti nam vrijede puno više nego li to pokazuje cijena koja je na njima istaknuta. Tu je socijalna mobilnost, kontakti, druženja na sajmovima, izleti s djecom, neprestano učenje, otkrivanje i puno toga što i s puno većom cijenom ne bi nikada mogli dobiti.
🐝 Omoti su ljepljivi na dodir i ponetko iskreno zna reći 'ljak kada ih dodirne. Ostavljaju trag na zdjelama i više primaju mirise hrane nego li ih prenose na namirnice. Ljepljivost koju dobivamo borovom smolom nužna je da bi čuvala hranu koja pak 'diše' kroz njih na način da vlaga izlazi van. Tragovi po zdjelama lako se peru, kao i omoti. Njih perete u hladnoj vodi s malo deterdženta, zatim kratko osušite. Izbjegava se toplina zbog niske točke tališta koja je kod pčelinjeg voska na nekih šezdesetak stupnjeva. Zato vam ih ljeti nećemo prodavati, niti slati, da ne bi "omekšali" na visokim temperaturama. A oni koje pošaljemo kroz ostalih desetak mjeseci znaju ponekad po površini dobiti neku bijelu nijansu što je samo znak cvjetanja kvalitetnog pčelinjeg voska. Procjenjujemo da traju nekih godina dana dok se smjesa ne stanji pa tako postanu manje ljepljvi i slabije prijanjaju uz namirnice: voće, povrće, kruh, sendviče, posebice sir, zdjele s ostacima hrane ili zdjele s dizanim tijestom; sve osim sirovog mesa i ribe. A onda se mogu obnoviti ili odložiti u kompost. Ili se ponovno obratite nama jer mi za pravu stvar uvijek nađemo vremena.
Primjedbe
Objavi komentar