Preskoči na glavni sadržaj

Prednosti i mane omota od pčelinjeg voska




Na hrvatskoj Wikipediji nećete ih naći, ali ako u tražilicu Instagrama utipkate #beeswaxwraps, otkrit ćete oko sto sedamdeset pet tisuća objava o omotima od pčelinjeg voska. Nije to previše, ali uzmite u obzir da omoti (voštani omoti, pamučne folije s voskom, voskomoti ili kako ih god želite zvati) postoje tek nekih desetak godina. Neki kažu da ih je izumila vlasnica Abeego-a 2008. godine, neki tvrde nešto drugo, ali bit priče je da ova moderna inventivna tehnika u čuvanju hrane ima duboke tradicijske korijene. Pčelinji vosak i borova smola upotrebljavali su se na razne načine u očuvanju svježine hrane, sa svrhom vodonepropusnosti ili zaštite od mikroba. A u kombinaciji s jednom pamučnom krpicom i malo jojobina ili kokosova ulja - stvaraju se prava mala čuda svježine sa zerowaste komponentom. Ekološki, kompostabilni omoti ujedno i dišu što sprječava skupljanje vlage u omotanom siru, sendviču, voću, povrću ili zdjeli s ostacima hrane.

Omote možete napraviti sami, naručiti iz inozemstva ili kupiti kod par naših većih i manjih proizvođača. Kod DIY izbora, problem je nabava prvenstveno borove smole, koja se u obliku kolofana mora uvoziti iz zemalja koje ju proizvode, ali i tehnika, omjeri, cijeli postupak proizvodnje koji nije jednostavan i treba dosta za usavršiti ga (ne nedostaje youtoube materijala na ovu temu). Postoje i paketi sa već pripremljenom smjesom u obliku tableta koji neki proizvođači rade, što je malo lakši ali svejedno zahtjevan put do omota. Najbolji je izbor direktna kupnja kod malih lokalnih proizvođača: izbjegava se duže skladištenje (na što ovaj proizvod može uzvratiti bjelkastim cvjetanjem voska), a omoti se rade po narudžbi. I kako se radi o proizvodu koji dolazi u dodir s hranom bitna je i pouzdanost, to jest da su omoti napravljeni od provjerenih sirovina, prije svega kvalitetnog voska domaćih pčelara. Tako napravljeni skuplji  su od aluminijske i plastične folije, ali i zahvalniji jer duže i kvalitetnije čuvaju svježinu hrane. Ujedno su višekratni, traju do godine dana nakon čega se mogu obnoviti ili spremiti u kompost.

Samo održavanje omota je jednostavno. Dovoljno ih je oprati u hladnoj vodi s malo sapunice i pripaziti da nisu u blizini izvora topline.

Neki proizvođači predlažu gužvanje omota prije upotrebe da bi se aktivirala sva svojstva koja imaju (posebice ljepljivost). Ali ustvari dovoljno ih je malo zagrijati dlanovima i onda rukom oblikovati uz željeni komad hrane ili posudu.

Omoti od pčelinjeg voska ne bi trebali biti još jedna greenwashing priča niti nekakav instant hit već jedan jako siguran, sigurno kvalitetan i jednostavno lijep način čuvanja hrane u našim kuhinjama.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Bee Omot: Proizvodi i narudžbe

Bee Omot  je zadarski obiteljski obrt koji se bavi izradom ekoloških proizvoda.  Svi proizvodi su rađeni ručno od prirodnih materijala: pamučne tkanine , pčelinjeg voska , borove smole, kokosovog i jojobina ulja .     PROIZVODI       Standardni paket (3 omota): 14 € Za čuvanje svježine namirnicama: voću, povrću, siru, kruhu;  kao i za prekrivanje čaša, tanjura i zdjela s ostacima hrane. Veličine omota 15x15, 20x20, 25x 25 cm.     Paket omota za sendvič i sir: 19.50 € Dva omota dimenzija 33x33 cm za omatanje sendviča ili čuvanje sira.                                            Veliki omot: 15,50 €  Za čuvanje svježine kruha, korjenastog povrća ili prekrivanje većih zdjela.  Veličina: 40x45 cm.       Outdoor paket: 25 € Dizajniran za izlete i planinaren...

Napravite sami omote od pčelinjeg voska

  Nedavno je na Instagramu jedna naša influenserica objavila kratki video o tome kako napraviti, kako je rekla, pamučne krpe od voska. I izrezala je, baš kako treba, tkaninu, zatim naribala vosak, otopila ga u posudi s dvostrukim dnom te ga ne baš ravnomjerno nanijela kistom na pamučnu krpu, da bi ju zatim zalijepila na teglu i ponadala se da će i svi drugi probati to napraviti. Sve legitimno, samo ćemo dodati par sitnica. Prva stvar, na kojoj joj beskrajno zavidimo 😊 to je što joj video ima sto četrdeset jednu tisuću pregleda, preko dvije tisuće lajkova i pedeset i osam komentara u kojima na upit tko to kod nas radi, bilo je šarenih odgovora: od spomena nekih proizvođača koji su prestali s proizvodnjom sve do prodaje u Dm-u (strane!) ili nekih što omote rade usput, a nas nitko nije ni spomenuo, niti znaju da postojimo. Što je, dakako, više naš problem, nego li njihov propust. Druga stvar je kvaliteta takve „pamučne krpe od voska“. Ne, nije to tako loše i čuvati će donekle...

Što su omoti od pčelinjeg voska?

Radi se o tekstilnom proizvodu, to jest pamučnim krpicama koje su impregnirane kombinacijom pčelinjeg voska , borove smole i ulja jojobe . Svrha im je zadržati svježinu hrane , bilo da direktno omotamo sireve, voće, povrće ili sendviče, bilo kad ostatke hrane u zdjelama prekrijemo omotom. Sama svojstva voska, smole i ulja štite hranu od mikroba i dok je cijeli omot nepromočiv , on ujedno i diše, tako da se u omotima ne nakuplja vlaga.  Funkcionalno su ljepljivi i dovoljno savitljivi da ih toplinom dlanova jednostavno malo ugrijemo da lakše slijede oblik hrane. Omoti su i ekološka i kvalitetna zamjena za aluminijsku i plastičnu foliju  u kuhinji, te su ustvari jedan sasvim novi proizvod koji u sebi sadržava i tradicijska i moderna znanja u čuvanju hrane Ne koristimo ih za omatanje svježeg mesa i ribe, a kako se vosak topi na šezdeset stupnjeva omote čuvamo podalje od izvora topline.  Peremo ih u hladnoj vodi s malo sapunice. Omote od pčelinjeg voska koristimo minimalno ...