Omote možete napraviti sami, naručiti iz inozemstva ili kupiti kod par naših većih i manjih proizvođača. Kod DIY izbora, problem je nabava prvenstveno borove smole, koja se u obliku kolofana mora uvoziti iz zemalja koje ju proizvode, ali i tehnika, omjeri, cijeli postupak proizvodnje koji nije jednostavan i treba dosta za usavršiti ga (ne nedostaje youtoube materijala na ovu temu). Postoje i paketi sa već pripremljenom smjesom u obliku tableta koji neki proizvođači rade, što je malo lakši ali svejedno zahtjevan put do omota. Najbolji je izbor direktna kupnja kod malih lokalnih proizvođača: izbjegava se duže skladištenje (na što ovaj proizvod može uzvratiti bjelkastim cvjetanjem voska), a omoti se rade po narudžbi. I kako se radi o proizvodu koji dolazi u dodir s hranom bitna je i pouzdanost, to jest da su omoti napravljeni od provjerenih sirovina, prije svega kvalitetnog voska domaćih pčelara. Tako napravljeni skuplji su od aluminijske i plastične folije, ali i zahvalniji jer duže i kvalitetnije čuvaju svježinu hrane. Ujedno su višekratni, traju do godine dana nakon čega se mogu obnoviti ili spremiti u kompost.
Samo održavanje omota je jednostavno. Dovoljno ih je oprati u hladnoj vodi s malo sapunice i pripaziti da nisu u blizini izvora topline.
Neki proizvođači predlažu gužvanje omota prije upotrebe da bi se aktivirala sva svojstva koja imaju (posebice ljepljivost). Ali ustvari dovoljno ih je malo zagrijati dlanovima i onda rukom oblikovati uz željeni komad hrane ili posudu.
Omoti od pčelinjeg voska ne bi trebali biti još jedna greenwashing priča niti nekakav instant hit već jedan jako siguran, sigurno kvalitetan i jednostavno lijep način čuvanja hrane u našim kuhinjama.
Primjedbe
Objavi komentar